Wat is een poelier?

Een poelier is een soort slager

Een poelier is een slager die zich vooral richt op de verkoop van vlees van vogelsoorten en vaak ook wild. Een poelier verkoopt dus kip, kalkoen, haas, hert, wilde eend, etc. Het woord poelier komt van het Latijnse ‘pullarius’: iemand die op kippen past. Andere betekenissen zijn ook ‘handelaar in kippen’ en vooral van die vertaling komt het huidige: slager die zich richt op gevogelte’. Vooral in de kerstperiode is de poelier populair, ten eerste omdat het valt in het jachtseizoen en er dus veel wild is, maar ook omdat men bij de kerst maaltijd vaak wild wil eten. De poelier verdwijnt wel een beetje uit het straatbeeld: supermarkten nemen de handel gedeeltelijk over en voor veel mensen is het simpelweg te duur om bij de poelier te kopen. Op markten zijn poeliers vaak nog wel te vinden. Grote poeliersbedrijven slachten zelf de kippen en het wilde, maar de meeste kleinere poeliers krijgen het vlees gewoon aangeleverd. De poelier maakt er dan zelf kleinere stukken van en bewerken het tot verkoopklare producten (vlees wordt gesneden, uitgebeend en ontdaan van vliezen).

Laat een bericht achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.