Wat is strooizout?

Strooizout is zout tegen gladheid

In principe is zout zout, maar het is niet aan te raden om strooizout te gebruiken om te koken, het is niet zuiver genoeg meestal. Strooiwagens worden geladen met een mengsel van zout en pekel (zout water). het smeltpunt hiervan ligt 10 graden lager dan water, op de weg ontstaat dus een pekellaag die onder de min 10 graden weer bevriest. Strooizout heeft dus ook alleen maar zin als het minder dan 10 graden vriest.Bij een temperatuur van 5 graden onder nul, is ongeveer een kilo strooizout nodig om 11,5 kilo ijs te laten smelten. Bij preventief strooien is minder zout nodig, vandaar dat er in Europa vaak preventief gestrooid wordt. Er kan ook gestrooid worden als het veel harder vriest, dan zal er calciumchloride gebruikt moeten worden, dit is echter slechter voor het milieu (en duurder). Pekel reageert sterk op metalen, en daarom moeten auto’s ook goed worden beschermd tegen oxidatie. Om deze reden wordt op vliegvelden vaak calcium-magnesium-acetaat of ureum gebruikt.



Laat een bericht achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.