Wat betekent HACCP?

HACCP betekent Hazard Analysis and Critical Control Points

HACCP is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen, de Nederlandse vertaling is: Gevarenanalyse en kritische beheerspunten.
Het controleproces zorgt ervoor dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo min mogelijk besmettingsgevaar. HACCP komt voort uit de ruimtevaart en is gebaseerd op 7 principes:

  1. Inventariseer alle potentiële gevaren.
  2. Stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast, de punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen of beperkt
  3. Geef per CCP de kritische grenzen aan.
  4. Stel vast hoe de CCP’s bewaakt ofwel “gemonitord” worden.
  5. Leg per CCP de correctieve acties vast die moeten leiden tot herstel van de veiligheid
  6. Pas verificatie toe — een periodieke check om na te gaan of de HACCP aanpak goed werkt.
  7. Houd documentatie en registraties bij — vastleggen wat je hebt aangepast en hoe.

Bedrijven moeten dit systeem toepassen op de eigen situatie en vastleggen welke maatregelen er genomen worden om besmetting te voorkomen, welke controles uitgevoerd worden en wat de resultaten zijn. HACCP is een preventief systeem waar het bedrijf zelf verantwoordelijk voor is.

2 Comments

  1. eric 19/06/2015
  2. HACCP Trainingen 24/08/2017

Laat een bericht achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.