Wat betekent sabreren?

Sabreren is het openen van Champagne met een sabel

Sabreren is een kunst, en de traditie van het sabreren is ontstaan in de tijd van Napoleon. Het woord sabreren is dan ook afgeleid van het Franse woord voor sabel: ‘sabre’. De Champagne fles wordt in 1 hand vastgehouden, met de kurk van het lichaam weg. Met de andere hand slaat men het blad van de sabel, langs de hals van de fles tegen de onderzoek van de rand. Door de inwendige druk en de stoot, breekt de rand langs de naad met de hals af en vlieg weg (met de kurk er nog in). Deze techniek is simpel, maar dient met de nodige voorzichtigheid uitgevoerd te worden. Bij normaal gebruik zijn er geen risico’s van glasscherven in de Champagne zelf, omdat deze worden weggeblazen door het ontsnappende gas. Het sabreren wordt vaak gedaan bij plechtige bijeenkomsten zoals een bruiloft.

Champagne ontkurk je niet, je sabreert de fles

Laat een bericht achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.