Wat is kweekvlees?

Kweekvlees is vlees dat in een laboratorium gekweekt wordt

De productie van kweekvlees begint met het nemen van een aantal cellen van een dier van waaruit het vlees wordt gekweekt. De cellen worden over een voedingsmedium verspreid waarin ze zich gaan vermenigvuldigen. In theorie kan 1 cel zich zo vaak vermenigvuldigen dat de gehele wereld een jaar kan eten. Nadat de cellen zijn vermenigvuldigd zijn ze sponsachtig en doorweekt met voedingsstoffen. Het mechanisch strekken doet de grootte van de eicellen toenemen (alsmede het eiwitgehalte). Daarna worden de cellen geoogst, gekruid, en verwerkt tot vlees als hamburger, worst of kip. De productie van kweekvlees is veiliger en diervriendelijker dan traditioneel vlees. Het is veiliger omdat het risico van overgedragen ziekten kleiner is. Doordat er bij kweekvlees alleen maar eetbare cellen gekweekt worden (dus geen botten, huid, etc.) is er minder afval en minder gebruik van land en water het is daarom milieuvriendelijker geproduceerd dan normaal vlees. Kweekvlees smaakt iets anders omdat de structuur anders is, de textuur van kweekvlees is nog een technisch obstakel dat overwonnen moet worden om van kweekvlees een goed alternatief te maken.

Is kweekvlees het vlees van de 21e eeuw?

Laat een bericht achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.